VALORS

|Escola Cor de Maria-Mataró|

CULTURA I CANVI::Marjane Satrapi::Persèpolis.4rt Eso

ENDOCULTURACIÓ, DIFUSIÓ I ABISME GENERACIONAlL

Com heu vist, la cultura és tot allò que es transmeta de pares a fills en un entorn social. Aquesta experiència d’aprenentatge de pares a fills és el que es coneix com a endoculturació.

Però és evident que no només la transmissió cultural de pares a fills condiciona la nostra manera de fer les coses, sinó que com a animal social que som, durant la nostra vida rebem molts inputs (estímuls externs) que ens fan ser tal com som més enllà de l’entorn familiar.

Durant tota la història de la humanitat hi ha hagut intensos moviments poblacionals, tot i que potser el fet migratori té connotacions concretes en cadascú dels moments en els que succeeix. Les cultures en trànsit són un fenomen també molt interessant que és important comprendre si volem entendre el món que ens envolta.  Com hem vist la cultura ens connecta a allò que som, a la llengua materna, a l’entorn familiar i ens crea la nostra identitat. Les cultures en trànsit i per extensió, les persones en trànsit pateixen llargs processos de canvis que s’han d’assilimilar a poc a poc. Si entenem això tenim molt guanyat amb les nostres relacions amb els altres.

La incomprensió del fet que som el que som a causa d’una tradició, d’una història i d’un entorn, i que si haguéssim nascut en un altre entorn seriem completament diferents, i els nostres valors i normes canviarien, poden conduir a actituds intolerants i de poc respecte per d’altres cultures.

El relativisme cultural és la idea que diu que no es poden fer judicis de valors sobre d’altres pràctiques culturals diferents a les nostres, tot i que hi ha qui considera que el límit d’aquesta creença es troba quan una pràctica cultural va en contra dels drets humans o del respecte a la dignitat de les persones. Tot i que al seu torn els drets humans són una declaració que se li diu universal però que van firmar i redactar en el seu origen  només els països occidentals.

Per treballar aquest tema cap complexe farem servir el còmic Persèpolis, de Marjane Satrapí, que ens ofereix un relat autobiogràfic sobre la seva infància a Iran. Però també és la història d’una nena en mig de la revolució islàmica, d’una adolescent perduda a Europa i d’una jove que necessita retrobar la seva identitat i torna a Iran. Marjane acaba sent un recipient d’experiències i coneixements que transita entre diferents parts del món i que acaba reflectint la seva experiència en un dels còmics més aclamats i premiats dels últims temps.

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: