VALORS

|Escola Cor de Maria-Mataró|

Treball sobre la pobresa. 1r Eso, curs 2009.2010 Segon trimestre

Durant aquest curs hem treballat la Declaració dels Drets Humans i el seu origen (si voleu repassar-la aquí la teniu: http://www.xtec.cat/~lvallmaj/passeig/dudh.htm)

Suposo que a aquestes alçades, després de les reflexions i els exercicis que hem anat fent a l’aula en teniu una idea més o menys clara. Hem aprés si més no que sovint no es compleixen tot i que en principi a tots ens agradaria que totes les persones gaudissin d’aquests drets fonamentals. Potser estaria bé que ens quedés clar que nosaltres podem participar amb les coses que estan al nostre abast que part d’aquesta Declaració es compleixi en la vida quotidiana. Si creiem realment en el primer article d’aquesta Declaració:”Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i els cal mantenir-se entre ells amb esperit de fraternitat.”, segurament ja tindrem molt guanyat. Creure fins el moll de l’ós que tots, absolutament tots, som iguals en dignitat i drets, només amb aquest primer principi podríem fer que el nostre petit món, aquell que ens envolta cada dia sigui una mica diferent i millor. No cal mirar cap a fora, sovint cal creurens-ho en el moment que ens relacionem amb el nostre company d’aula.

Però és una Declaració, no una llei i si fem una ullada al món que ens envolta (veu fer-la amb l’elaboració del dossier de premsa) ens adone’m que en la major part dels casos no es compleix. I si hi ha una expressió esfereïdora de com aquesta declaració no es compleix és la realitat de la pobresa. La pobresa en totes les seves expressions és l’atac més directe a la Declaració dels Drets Humans. I per això intentarem a partir d’ara reflexionar i intentar entendre les causes d’aquesta pobresa. Durant l’Eso portarem aquest concepte més enllà i anirem estirant del fil fins que veiem com les nostres decisions a la vida ens fan còmplices o no d’aquesta gran màquina de fabricar pobres que és el món que vivim. Però no us alarmeu realment amb decisió i coratge un altre món és possible, i nosaltres des d’aquí lluitem per a que tingueu armes per fer-lo diferent.

Però reprenem el fil del discurs. Si hem de parlar de la pobresa i de l’origen de la mateixa tal i com l’entenem en l’actualitat hem d’acostar.nos al concepte de Deute Extern. I aquí tenim el nostre punt de partida. Des de la societat civil i sobretot des dels moviments de base hi ha molta gent que dedica la seva vida per a que les coses siguin diferents, algunes d’aquestes persones treballen en diferents organitzacions que posen al nostre abast un munt de documents i activitats per entendre el món que ens envolta. El vincle que us poso a continuació és un dossier que reflexiona sobre la pobresa i que serà la base del nostre treball a l’aula en els propers dies.

http://www.intermonoxfam.org/cms/HTML/espanol/1765/global_pob_revista_cat.pdf

Aquí tens els vincles i el material que us pot ser útil per fer el treball:

http://www.alternativaglobal.org/

Aquí tens el document de word amb les indicacions de l’exercici d’avaluació:

http://www.cordemariamataro.cat/moodle/file.php/46/Avaluacio_2n_trimestre.doc

Anuncis

Single Post Navigation

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: